Unes festes del Sant Crist simbòliques degut a la pandèmia del Covid-19

Enguany les festes del Sant Crist es veuen totalment afectades en la seva programació a causa del Covid-19


Les Festes del Sant Crist 2020 es veuran totalment afectades en la seva programació, ja que s’han hagut de suspendre tots dels actes que componien una festa major de quatre dies, degut a la pandèmia del Covid-19.

Davant l’augment de casos de Covid-19 de les últimes setmanes a tot el país i avaluades les mesures de seguretat definides per la Generalitat, la Paeria de Balaguer ha hagut de prendre la difícil decisió de suspendre bona part dels actes que estaven previstos per aquets dies.

La Paeria ha intentat fins a l’últim moment poder tirar endavant les activitats que estaven previstes per tal de no afectar més al sector cultural (un dels molts sectors castigats per la pandèmia). Així doncs, s’espera que la ciutat conservi l’esperit de la festa major, encara que sigui d’una manera simbòlica i es visqui de manera totalment diferent, com alguns actes que s’han pogut conservar encara que sigui contemplant-los en format virtual, com serà el pregó de la festa major o alguns o el Torneig d’Escacs. També una de les activitats infantil es viurà diferent, ja que es farà una cercavila pels carrers de la ciutat però les nenes i els nens de la ciutat ho hauran de gaudir des dels balcons de les seves cases, com també el tradicional castell de focs.

El sacrifici de no poder gaudir d’una esperada festa major, ha de servir per poder disminuir la corba dels contagis. Així doncs, petits i grans viurem un Sant Crist diferent però esperant que millori la situació actual.


El Sr. George Carner farà el pregó en línia d’aquesta festa major diferent

George Carner (Nova York, 1945) és fill de Josep Carner-Ribalta. Exercí la carrera diplomàtica per al govern dels Estats Units d’Amèrica durant quaranta anys. Fou director de cooperació internacional amb l’agència USAID al Senegal, a Tunísia, a Madagascar, a Nicaragua i a Guatemala. Abans havia servit amb l’USAID al Marroc, a l’Afganistan, a Filipines i a Washington DC. L’últim càrrec que ha exercit ha estat el de representant dels EUA davant del Comitè d‘Ajuda pel Desenvolupament de l’OCDE a Paris des de l’any 2003 al 2008. Actualment esta jubilat, viu a la Costa Brava i fa de conferenciant i consultor en matèria de desenvolupament i cooperació internacional.


Enguany el Sant Crist no podrà gaudir dels seus actes més tradicionals

La Pandèmia ens deixarà sense poder viure els actes més representatius de la festa major de Balaguer.

L’Ofrena Floral amb tots els escolars de la ciutat, la ballada de gegants i capgrossos a la Plaça Mercadal, així com la ballada de sardanes i l’esmorzar de coca de recapte i coca de sucre. L’envelat no podrà rebre les orquestres de més renom del país, actes que haurem d’esperar a l’any vinent.


S’intentarà reprogramar per més endavant alguns dels actes que ja estaven contractats

A mitjans del mes d’octubre es va fer la presentació del programa Jove per les festes del Sant Crist 2020.

El cartell estava compost per els Manel, Stay Homas, Nil Moliner i Suu com a caps de cartell. Uns grups que es van escollir per abastar diferents tipus de música i franges d’edat i que presentaven un espectacle adaptat a la situació actual, tot i que el fort increment de contagis en els últims dies ha fet que tot i les fortes mesures de seguretat en que s’havien planificat aquests espectacles, no es puguin dur a terme.

Les orquestres per l’envelat també s’havien escollit, així com els espectacles infantils al teatre, però que tampoc es podran dur a terme.

Des de la Paeria s’intentarà planificar per més endavant, quan s’estabilitzi la situació de la pandèmia, i reprogramar aquestes actuacions. Qui hagi comprat les entrades dels concerts i vulgui, podrà optar a la devolució. Si es vol, es pot esperar a que la Paeria trobi una nova data per poder tirar endavant amb tota la seguretat pels assistents.

La festa major d’enguany que era de quatre dies festius es veu molt afectada per la pandèmia, anul·lant part del programa i deixant activitats que es puguin adequar al format digital o gaudint-los des de una certa distància.


PROGRAMACIÓ FESTES DEL SANT CRIST 2020


>> DIJOUS dia 5

Exposició d’Antoni Camarasa, artista multidisciplinari de Santa Linya, a la sala d’actes de la Paeria (fins el 21/11).


>> DIVENDRES dia 6

11.00 h. Ofrena Floral d’una representació dels escolars de la ciutat, acompanyats pels capgrossos “el padrí i la nena”.

11.15 h. Ofrena Floral d’una representació del CF Balaguer

11.30 h. Ofrena Floral d’una representació de la Gent Gran.

19.30 h. Exposició “Josep Carner-Ribalta. El somni que perdura”, al Museu de la Noguera. (fins el 28/02/21).

21.00 h. Pregó de festes en línia, a càrrec del Sr. George Carner, diplomàtic i escriptor. Homenatge a Pepito Planes,“Xepis”, i agraïment a Frederic Letamendi per la seva contribució fent la il·lustració de la imatge de la festa d’enguany. Tot seguit es farà el lliurament dels IX Premis Ziryab Ciutat de Balaguer amb l’acompanyament musical de membres de l’Escola Municipal de Música de Balaguer que interpretaran les obres premiades de l’edició anterior. Aquest acte es retransmetrà pel canal de youtube de la Paeria.


>> DISSABTE dia 7

11.00 h. Torneig Escolar d’Escacs Memorial Pijuan-Fundació Estel. Es farà en línia mitjançant la plataforma Lichess i estarà obert als jugadors de l’Escola d’Escacs del Club Escacs Balaguer i a escolars de la ciutat fins a categoria sub-16 (màxim nascuts 2004). Posteriorment es faran arribar els trofeus als guanyadors.13.00 h. Lliurament del Premi Encarnació Vila i Escoda, al despatx del paer en cap de la casa de la Paeria. Acte tancat sense públic.


>> DILLUNS dia 9

11.00 h. Solmne Eucaristia, presidida per monsenyor Joan-Enric Vives, arquebisbe i bisbe diocesà, al Reial Santuari del Sant Crist. Cabuda màxima d’un 30% . La missa serà retransmesa també pel canal de youtube de la parròquia de Balaguer.

12.00 h. Espectacle Infantil itinerant amb la Companyia Més Tumàcat amb la Festa Sobre Rodes especial COVID-19, per diferents barris de la ciutat. Sortida des del barri del Secà i recorregut pel barri del Firal, la Pl. del Mercadal, l’Avgda de Pere III, el pont Vell, c/ del Pont, el pont Nou, l’Avgda dels Països Catalans, c/ d’Almatà, c/ Barcelona, Pl. de la Sardana, c/ Doctor Fleming, c/ Pare Sanahuja, c/ Noguera Pallaresa, c/ Urgell, c/ Sant Lluís, el passeig de l’Estació i arribada a l’estació de trens. Durada aproximada del recorregut: 2 hores. Es prega als nens i nenes que surtin als balcons per veure’ls.

19.00 h. Presentació del llibre en línia El campanar abandonat. Memòries d’un escriptor exiliat de Josep Carner-Ribalta. Aquest acte es retransmetrà pel canal de youtube de la Paeria.

20.30 h. Espectacle de Focs Artificials del Sant Crist, a càrrec de la Pirotècnica Tomàs. Enguany es dispararan des de davant l’església de Santa Maria per aconseguir més visió des de diferents parts de la ciutat i així es gaudeixin des dels balcons. Es podrà escoltar l’àudio de la música per Ràdio Balaguer.


**Consulteu canvis d’última hora a la web: www.festamajor.balaguer.cat
banner-reclam.gif

@ Dossier P&M S.L. - Sant Lluís, 36 - BALAGUER (Lleida)

Telf. 973 448 273  //  e-mail: redaccio@revistagroc.com

Publicació controlada per