Una historieta

En aquest món tot sembla que canvia, i ara potser amb més rapidesa de l’aconsellable. Amb tot el lloable del món digital no ens diuen els perills que hi ha com sol passar, quan s’abusa del seu ús. Tots hem vist i veiem la quantitat de gent amorrada al Mòbil. Amb auriculars a les seves orelles. Aïllats del que els envolta. Els seus dits movent-se amb velocitat. Recoi!!,cada cop em meravello més.

Jo em confesso un inadaptat, un inadaptat voluntari total. I em sento feliç de ser-ho. També he de dir que a la meva edat no em cal gaire més aprenentatge. La vida m’ha ensenyat molt, massa diria. I total, potser no tindria temps. Si en el temps que bado (que són molts) recordo, que amb totes les mancances que teníem en altres temps, la vida era més favorable a la tranquil·litat i a l’enriquiment personal, íntim i anímic. No era una continua cursa per aconseguir més, per tenir menys. Però, és la vida la que ens porta i molts es deixen portar.

Fa ja molt de temps que vaig creure que essent català de soca-rel, tenia d’afanyar-me en saber escriure en català. Al meu temps d’estudiant tot l’ensenyament es donava en castellà. I l’únic català que escoltàvem era el del Pares Escolapis i no tots, i el de la família i amistats.

Per tant decidit a fer-ho. Durant més d’un any em vaig abstindré de llegir res que no fos el Josep Pla. Des del Quadern Gris a tota la seva obra que vaig adquirir de cop. I puc dir que a excepció de les Guies Turístiques, on fa un enamorat cant de la seva terra i del seu mar, l’he llegit tota. I això amb la lentitud que ho vare fer se’m va emportar molt de temps, molt més d’un any. Cal dir que en aquell temps només llegia l’Avui, que va afegir uns fulletons col·leccionables del català escrit. M’han fet be, però són per un català quasi perfecte, i jo tampoc ho pretenc, l’ús que em faig és molt esporàdic. El que sí uso és el llibretó dels verbs conjugats del Xuriguera que és ben necessari tenir-lo. Tot ha donat un fruit i en que la meva biblioteca castellana cada dia va tenint més veïns en català. I ho he acabat, amb La Vanguardia en català els dissabtes i en castellà els diumenges: Un català que reconeix ser espanyol. El sentiment de la catalanitat no vull que es confongui amb el catalanisme, són i han d’esser complementaris. Els dos es donen forces, i els dos poden i han de fer per Catalunya. Per ara ha estat a l’inrevés, i s’han omplert moltes butxaques parlant del catalanisme i quan més radical més rendible ha estat. D’una forma u altra, amb una pràctica quasi caciquil, s’han creat una nova espècie de funcionariat per aquests fidels tan patriòtics que no sabem si funcionen gaire be, però sí en la parentela. I amb un petit sentit de vergonya no cal dir res de quantitats.

Estem en uns moments molt delicats en la història de tots, fermats a una epidèmia que ha portat disposicions i ordres cada quatre dies canviants, i podem donar gràcies a Déu de tenir un Gobierno d’esquerres. Doncs si per vertadera mala sort manés la dreta que avui tenim, l’acabament podria ser dramàtic. Que avui ja ho és pel paro i negocis tancats, i la incertesa d’un futur que es preveu molt negatiu ens neguiteja a tots i ens fa sentir una tristesa difícil de poder controlar. I si un escriu és per dir el que pensa i no per justificar-se de res. Ara sí que desitjo que en els propers dies tinguem paciència i cerquem camins per tenir més pau, i ella ens ajudi a trobar solucions, i entre tots ho farem tot.


C.G.A.

Entradas Recientes

Ver todo

Jugant? A què?

No cal dir que el Sr. Sánchez és un gran driblador. En la seva carrera política ho ha demostrat, fins i tot a costa dels seus camarades. I això és bo per un polític. Però les seves mateixes virtuts p

Democràcia en perill

D’acord que la pandèmia del COVID-19 es prengui gairebé tota la nostra atenció perquè es tracta d’una situació d’emergència sanitària i econòmica global. Tot el món occidental es troba a dia d’avui so

banner-reclam.gif

@ Dossier P&M S.L. - Sant Lluís, 36 - BALAGUER (Lleida)

Telf. 973 448 273  //  e-mail: redaccio@revistagroc.com

Publicació controlada per