top of page
hemeroteca.jpg

‘Eren dones no pas bruixes’ la nova proposta artística que es podrà veure a l’Harpia

Amb la col·laboració de la Cia. Factoria del Moviment, la soprano Maria Josep Rúbies i la rapsode Nú Miret


En el marc de l’Harpia, Balaguer medieval es durà a terme la proposta artística efímera ‘Eren dones no pas bruixes’ que anirà a càrrec d’Olga Montoliu i Salvadó Gabarrella i que es durà a terme el diumenge a la plaça de la Reguereta.

En aquest projecte, els artistes Olga Montoliu i Salvadó Gabarrella presenten una proposta sobre les dones que van ser acusades de bruixeria a la comarca de la Noguera durant els segles XV al XVIII. L’espai escollit per a presentar la proposta és l’antic safareig públic de la Reguereta, un espai en el que les dones de la ciutat hi feien la bugada abans de l’aparició dels electrodomèstics. Aquest, a banda de ser el lloc on rentar la roba, també era un punt de trobada, un espai en el que les dones i els infants passaven l’estona compartint alegries, remeis, i per tant fent safareig.

A partir de la materialitat de l’espai, en el que les pedres que formen el lloc han absorbit el testimoni dels fets passats, els artistes plantegen una proposta a partir de múltiples representacions, de materials i composicions diverses, però amb la voluntat de convidar el públic a reflexionar sobre aquestes acusacions sistemàtiques cap a les dones. La voluntat al mateix temps és posar en valor aquestes persones, que acusades injustament van patir la persecució, la difamació, la tortura, l’empresonament i en molts casos la mort. Per tant, un dels objectius de la proposta és també la memòria històrica, que a través de l’art contemporani permet generar debat, reflexió i crítica entorn a aquests fets.

Un homenatge a les dones de la Noguera que varen ser acusades de bruixeria, i que compta amb la col·laboració de la Cia. Factoria del Moviment, la soprano Maria Josep Rúbies i la rapsode Nú Miret.
Comments


banner-reclam.gif
bottom of page