Els Mossos d’Esquadra donen una sèrie de consells sobre els fraus a internet

Actualment ens trobem immersos en una situació excepcional sense precedents que ha motivat l’ús obligatori de la xarxa Internet, i l’ús d’un ampli ventall d’aplicacions informàtiques encaminades a facilitar les comunicacions amb altres persones, físiques o jurídiques, per tal d’establir relacions d’àmbit comercial o personal. Aquest nou paradigma però, ha potenciat una delinqüència molt més tècnica i vinculada al món dels sistemes informàtics.

En aquests moments en què tots incrementem l’ús de la missatgeria instantània i/o dels correus electrònics s’ha produït alhora un increment d’estafes de pesca de credencials (phishing) i programari maliciós (ransomware) relacionades amb la cerca d’informació COVID-19 per mitjà d’aquests i altres canals.

L’objectiu dels ciberdelinqüents amb aquestes campanyes és obtenir les credencials d’accés corporatives i/o financeres dels usuaris, o xifrar la informació d’usuaris i organitzacions per sol·licitar una recompensa econòmica posterior.

Els canals utilitzats, són: Internet, missatgeria instantània (WhatsApp i altres aplicacions), correu electrònic... Les tècniques que utilitzen, són amb correus electrònics amb adjunts maliciosos de tipus ransomware, troians, malware, etc. Amb la distribució d’aplicacions mòbils per fer un seguiment de la malaltia. Amb enllaços a pàgines web amb informació i/o seguiment en relació COVID19 amb programari (software) maliciós. Fraus demanant diners i donacions. Missatges de text amb suplantació d’entitats financeres. S’identifiquen com a organismes oficials i/o empreses de serveis conegudes per intentar donar més fiabilitat.

Les motivacions que utilitzen, són la informació actualitzada de la crisis sanitària COVID-19. Protocols d’actuació davant COVID-19. Solucions, remeis i vacunes relacionades amb COVID-19. Ofertes de serveis /descomptes relacionats amb les noticies aparegudes en premsa sobre COVID-19.

Per evitar ser víctima de qualsevol estafa que hi ha per internet, s’ha d’estar molt alerta alhora de navegar i obrir segons quines pàgines o descarregar arxius.

Augmenteu l’atenció als missatges que us arriben per correu electrònic i/o serveis de missatgeria instantània sobre COVID-19.

En cas que rebeu un missatge que no esperàveu i que us convida a descarregar o accedir a un enllaç, eviteu clicar aquest enllaç o obrir/descarregar els documents.

Descarrega-se només aplicacions de fonts oficials (App Store, Google Play, etc..). Avalueu abans de clicar l’enllaç o de descarregar un fitxer adjunt d’un correu electrònic, missatge de text, etc...

A part també podeu contrastar la informació, utilitzant fonts oficials. No fer difusió de continguts no contrastats. No compartir informació que pugui provocar alarma social.

Consulteu mitjans oficials per contrastar la informació que rebeu: Protecció Civil, Malalties emergents. Informació sobre el nou coronavirus al Canal Salut del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Informació sobre el brot de la malaltia COVID-19 al portal de la Organització Mundial de la Salut (OMS) (WHO, en anglès). Canals oficial dels Mossos d’Esquadra (Twitter, facebook, instagram, etc..).
banner-reclam.gif

@ Dossier P&M S.L. - Sant Lluís, 36 - BALAGUER (Lleida)

Telf. 973 448 273  //  e-mail: redaccio@revistagroc.com

Publicació controlada per