top of page
hemeroteca.jpg

El comerç de Balaguer un any més dona suport a la Fira dels Somnis

Nombrosos comerços de Balaguer coordinats per les seves respectives associacions: Comerç del Balaguer històric, Comerç Viu Sanahuja Comercial, Associació de Comerciants de Balaguer (ACB) i els Comerciants de l’Eix Urgell, apadrinaran amb un donatiu de 20 euros un seguit de plafons culturals i educatius que s’editaran en el marc de la Fira dels Somnis 2024.


Des de la Comissió organitzadora creuen que la Fira dels Somnis, a més de tenir una finalitat recaptatòria, lúdica, festiva..., ha de complementar-se amb una funció molt més cultural i educativa,  oferint un espai expositiu  on es donin a conèixer i es promocionin aspectes referents a la història, vida i cultura de la nostra ciutat. Així, l’any passat es van exposar les làmines didàctiques del pintor balaguerí Frederic Letamendi, que van tenir un gran èxit entre el públic assistent, principalment el públic més adult.  


Aquest any 2024, per aprofitar la gran assistència de públic a la Fira dels Somnis, s’han elaborat uns quadres amb fotografies, dibuixos, gravats... amb un text resumit, impresos a color o blanc i negre, emmarcats en plafons de cartró ploma de 50x50 cm i fàcils de col·locar i de emmagatzemar que s’ubicaran en diferents espais de la ciutat.


Aquests materials estaran exposats al llarg de l'any en diferents espais, com als pavellons de la Fira Q de Balaguer els dies 27 i 28 d’abril, a les parets de l’avinguda dels Països Catalans durant la Fira dels Somnis el 4 i 5 de maig, als aparadors dels comerços de la ciutat o en els espais que les Associacions de  Comerciants determinin del 10 de maig al 30 de setembre i als centres educatius, associacions i entitats culturals de l’àmbit de Balaguer que ho demanin de l’1 d’octubre fins al 30 de maig del 2025.


La realització, disseny i maquetació dels plafons ha anat a càrrec de Joan Arjona Sales, membre de la Comissió Organitzadora, i el dipòsit del préstec i la seva coordinació la realitzarà el Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera.


 Les temàtiques dels blocs expositius d’aquest any seran:

 

1.       RECULL DELS ESPAIS PERDUTS DEL BALAGUER

Conjunt de 24 plafons amb una descripció de com eren llocs com: l’estació del tren de Mollerussa a Balaguer, l’antic pont de Sant Miquel, les fàbriques de cànem, paper o conserves, el quarter militar, monuments, esglésies, retaules i espais que actualment han desaparegut però que van tenir en el seu moment una gran importància.


2.        VIDA, FEINA I COSTUMS DE LA PAGESIA BALAGUERINA D’ABANS

Conjunt de 24 plafons amb una descripció de les feines de la pagesia d’abans com segar i batre, la verema, collir i premsar olives, la matança del porc, ferrar els animals, fer conserva i un llarg etcètera.


Els organitzadores volen que aquesta proposta tingui continuïtat al llarg dels anys per tal d’aconseguir una variada col·lecció de materials culturals i didàctics que facin possible el coneixement i la millora de l’autoestima de la ciutadania envers la nostra ciutat. La proposta dels continguts a quatre anys anirà enfocada amb temàtiques com  la vida i obra d’alguns pintors balaguerins, els espais naturals del nostre entorn, l’evolució urbanística de la ciutat, el patrimoni artístic, les fires i mercats o les festes i tradicions de Balaguer.
Comments


banner-reclam.gif
bottom of page