Democràcia en perill

D’acord que la pandèmia del COVID-19 es prengui gairebé tota la nostra atenció perquè es tracta d’una situació d’emergència sanitària i econòmica global. Tot el món occidental es troba a dia d’avui sotmès a la dictadura d’aquesta emergència, sens dubte. Naturalment els xinesos, que varen muntar tot aquest sarao, es parteixen de riure.

Encara que nosaltres, i evidentment els nostres governants, tinguem posats els nostres esforços en la lluita contra una malaltia que ens va agafar sobtats i distrets i ens ha desorientat de tal manera que de vegades no sabem cap on tirar, no devem oblidar altres matèries que mereixen, o millor dit, requereixen, la nostra atenció.

Una d’aquestes és la deriva evident cap el control de la Justícia – dels Òrgans rectors de la Judicatura – que el govern de Pedro Sánchez i Nicolás Maduro, perdó, Pablo Iglesias, està duent a terme fins el punt que la Comissió Europea els ha fet un toc d’atenció per la deriva totalitària de la Llei que volen aprovar i que pretén canviar de manera radical el sistema d’elecció del jutges del Tribunal Suprem.

El control de la Justícia va ser el primer pas que el dictador Hugo Chávez, ben instruït per gent de Unidas Podemos, va aplicar per a continuació tenir les mans lliures i implementar un control absolut de la premsa, acabant amb la llibertat d’expressió i manifestació. Va tancar diaris i canals de televisió que no li eren afins i va empresonar periodistes i opositors sense judici ni cap garantia constitucional. Poc després també es va carregar la llibertat d’empresa i comerç. I així va el país. A continuació, per tal de consolidar-se definitivament en el poder, va canviar dues vegades la constitució. Nicolás Maduro ha aprés bé la lliçó i també ha fet canvis constitucionals amb la finalitat de perpetuar-se, ben assessorat, com he dit, per gent de Unidas Podemos.

D’altra banda penso que caldria prendre nota i atenció del que ha passat al país veí, França, del qual, encara que no ho volem reconèixer, estem a anys llum quan a desenvolupament democràtic. El primer ministre de França i dos exministres de Sanitat estan essent investigats pels tribunals per la seva pèssima gestió de la pandèmia. Fins i tot s’han fet registres als seus domicilis particulars degut a que el jutge que segueix el cas té sospita que han pogut ocultar qualcuna informació. No hi ha aforaments a França. Els polítics estan tant sotmesos a la Justícia ordinària com qualsevol altre ciutadà.

Ens falta moltissim desenvolupament democràtic; no ho dubteu, lector.


Joan V. Sampedro Cortés

Entradas Recientes

Ver todo

Jugant? A què?

No cal dir que el Sr. Sánchez és un gran driblador. En la seva carrera política ho ha demostrat, fins i tot a costa dels seus camarades. I això és bo per un polític. Però les seves mateixes virtuts p

Una historieta

En aquest món tot sembla que canvia, i ara potser amb més rapidesa de l’aconsellable. Amb tot el lloable del món digital no ens diuen els perills que hi ha com sol passar, quan s’abusa del seu ús. Tot

banner-reclam.gif

@ Dossier P&M S.L. - Sant Lluís, 36 - BALAGUER (Lleida)

Telf. 973 448 273  //  e-mail: redaccio@revistagroc.com

Publicació controlada per