Consells dels Mossos d’Esquadra de laNoguera per utilitzar bé l’ordinador

Des del cos de Mossos d’Esquadra us presentem tot seguit una sèrie de consells que creiem que cal tenir present a l’hora d’adquirir un ordinador i utilitzar-lo.

La majoria dels problemes que poden trobar-se a Internet es produeixen precisament com a conseqüència de no respectar una sèrie de normes bàsiques de seguretat. La majoria d’aquestes són de sentit comú, i totes molt fàcils d’aplicar per tant tot seguit des de Mossos d’Esquadra de La Noguera un presentem una sèrie de consells que creiem que cal tenir present a l’hora d’adquirir un ordinador.

1.- Quan adquiriu un nou dispositiu, seguiu aquests consells per als diferents dispositius: ordinador de sobretaula, ordinador portàtil, tauleta, com:

- Protegiu el dispositiu amb un PIN, una contrasenya o un patró gràfic de desbloqueig.

- Bloquegeu l’accés amb una contrasenya, pin o patró gràfic per accedir al dispositiu.

- Assegura’t que les contrasenyes que introdueixis no siguin fàcils d’endevinar.

- Protegiu el vostre ordinador de virus i altres programes maliciosos que poden revelar les vostres claus.

- Guardeu la factura de compra i anoteu el número de sèrie de l’ordinador (el número de sèrie és necessari per identificar-lo si es recupera després d’un robatori).

2.- En el dia a dia:

- A fora de casa. Tingueu especial cura de l’ordinador i els dispositius en llocs públics com bars, cafeteries, parcs, etc. És millor deixar els l’ordinador a l’institut o a l’escola, on disposen d’espais de seguretat adients per guardar-lo.

Eviteu presumir d’ordinador. Quan sigueu fora de casa o de l’escola, porteu-lo sempre en un lloc segur (motxilla o funda) i no el perdeu mai de vista.

És aconsellable que en cas de fer-ne ús a la via pública es prenguin precaucions i no perdeu de vista l’aparell. Tingueu cura i vigileu on deixeu el vostre portàtil o tauleta.

No expliqueu que porteu un ordinador. Tingueu especial cura dels dispositius en llocs públics com bars, cafeteries, parcs.

- Per assegurar el dispositiu i el contingut. Sigueu curosos i eviteu que algú tingui accés visual al dispositiu quan introdiu la contrasenya o el patró gràfic de desbloqueig.

- Comproveu que l’antivirus, el sistema operatiu, els programes, les aplicacions i els navegadors estan sempre actualitzats.

Tingueu sempre un antivirus actiu i actualitzat a l’última versió. Activeu el tallafocs dels dispositius sempre que sigui possible.

Activeu les notificacions automàtiques d’aparició de noves versions i així podem actualitzar-les immediatament.

- Feu còpia de seguretat de la informació continguda al dispositiu. Eviteu connectar-vos a xarxes wifi desconegudes o obertes (sense contrasenya d’accés); quan us connecteu a Internet amb aquestes xarxes algú pot accedir i tenir control a les pàgines que navegueu i les operacions que hi realitzeu, tenir control de les sessions a les xarxes socials a què accediu o al vostre correu electrònic.

Reviseu l’ús que fan els vostres fills o filles fan dels dispositius i pacteu unes condicions o l’horari d’utilització.

Als centres educatius. La Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra treballa amb el conjunt de la comunitat educativa de Catalunya per donar resposta a les necessitats de seguretat actuals i futures, comptant amb la complicitat dels diferents operadors que col·laboren o treballen amb el món educatiu.

Per mitjà del Programa operatiu específic (POE) dels Centres Educatius volem garantir la seguretat del conjunt de la comunitat prevenint, identificant i reduint els fets delictius, així com millorar la percepció de seguretat, per tal de contribuir de forma positiva en el cicle vital de la formació dels infants i els joves.

Controls parentals: Activeu mesures de control parental per evitar que els infants accedeixin a continguts perillosos o també per fer el seguiment de l’ús que fan d’Internet.

El control parental és un sistema de seguretat de protecció infantil que permet gestionar, bloquejar o restringir l’accés a determinada informació ofensiva per als nens. Informeu-vos del seu funcionament i de com aplicar-ho al vostre ordinador. Acordeu quines pàgines es poden visitar. Feu el seguiment de l’ús que fan d’internet.

És aconsellable utilitzar l’ordinador en llocs comuns i evitar espais privats com pot ser l’habitació.

Càmera web: Apagueu i tapeu la càmera quan no l’utilitzeu. Per tapar la càmera podeu utilitzar una tapawebcam, una cinta adhesiva (amb cura per no malmetre la càmera) o enganxines especials per a tal fet. Assegureu-vos que els vostres fills són conscients del que fan quan la tenen engegada. Recomanacions: Desconfieu dels desconeguts. No obriu trucades ni missatges de persones desconegudes. Sigueu prudents i conscients del que es fa davant de la càmera, un cop fer se’n perd el control.

En cas de robatori o pèrdua... denuncieu-ho a la policia: Expliqueu als fills que si els prenen l’ordinador els primers que han de tenir coneixement són els pares i després l’escola. Cal informar sempre dels fets succeïts. Si us el prenen per la força, no us enfronteu. Comuniqueu-ho als pares i a l’escola i denuncieu-ho a la comissari més propera. Si heu vist qui us l’ha pres cal que doneu el màxim de dades, les característiques físiques d’aquesta persona, i el lloc i les circumstàncies en què s’ha produït el robatori.

Cal tenir en compte que: Els menors d’edat han d’anar acompanyats dels pares o tutors quan presentin la denúncia. Cal que porteu el DNI o un document d’identificació. Si disposeu de la documentació del portàtil cal que la porteu (factura, nº de sèrie, etc...). En cas de que el vostre fill/a hagi vist l’autor dels fets cal que doneu el màxim de dades quan feu la denúncia.

Presentar denúncia falsa / simulació de delicte està penat per les lleis. Les dependències policials ofereixen servei les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. Per a urgències truqueu al telèfon gratuït 112.
banner-reclam.gif

@ Dossier P&M S.L. - Sant Lluís, 36 - BALAGUER (Lleida)

Telf. 973 448 273  //  e-mail: redaccio@revistagroc.com

Publicació controlada per