Consells de seguretat dels Mossos d'Esquadra per evitar robatoris de bicicletes

En aquesta època de l’any, primavera i estiu, s’incrementa moltíssim l’ús de la bicicleta. En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra de la Noguera donen tot un seguit de consells de seguretat per evitar sostraccions d’aquest mitjà de transport, esportiu i/o d’oci.

A l’aparcament (via pública o garatge), millor escollir els espais d'aparcament més freqüentats per tal que la bicicleta quedi a la vista de tothom. Aparqueu la bicicleta en un lloc que us permeti lligar-la com a mínim pel quadre, i també per una roda. Utilitzeu una tanca segura i fiable per lligar la bicicleta. Les més recomanables són les de tipus “U” rígida. Si teniu la bicicleta dins d'un garatge o traster, lligueu-la igualment i eviteu deixar les claus en un lloc accessible.

Identifiqueu la vostra bicicleta. Cada bicicleta compta amb un número de bastidor únic i exclusiu que la identifica. Normalment aquest número de bastidor es troba situat al quadre de la bicicleta, concretament sota la caixa del pedaler. Es pot fer gravar el número de DNI o qualsevol altra referència en algun lloc del quadre de la bicicleta. Anoteu el número de bastidor de la vostra bicicleta en altres llocs, com ara al telèfon mòbil o al casc, per disposar-ne en cas de sostracció.

Furt de bicicletes d'alta gamma. Des del 2018, en diferents poblacions de Catalunya s’han produït fins a una quinzena de sostraccions de bicicletes que sumen un import aproximat de 95.000 euros. Un primer lladre es fa passar per entrenador personal, metge esportiu, especialista tècnic en bicicletes o, fins i tot com a propietari d’una marca de roba esportiva. En el moment que ja ha establert una mínima relació de confiança, amb qualsevol excusa proposa a la víctima desviar-se un moment de la ruta abans de continuar. Quan aquest accepta apareix en escena una segona persona que simula ser la seva dona o un amic. Aquest demana a la víctima provar la seva bicicleta, i un cop està muntat els dos lladres fugen en bici del lloc. Altres vegades, amb qualsevol pretext deixen als dos ciclistes al lloc, només amb la bici de la víctima. Mentre l’altre marxa un moment amb la bicicleta dels lladres a buscar alguna cosa, el fals ciclista li demana provar la bicicleta i aprofita per fugir amb ella. Fins i tot en alguns casos, quan han aconseguit desviar la víctima del seu camí no han dubtat en exhibir una arma blanca per intimidar i sostreure la bicicleta o emprar la violència per aconseguir el seu objectiu.

Recomanacions. Es recorda als ciclistes que extremin les precaucions i no caiguin en aquest parany o en situacions que els puguin generar desconfiança a la carretera. Cal recordar que davant la insistència o inseguretat de qualsevol fet que pugui estar relacionat amb el furt de bicicletes, s'ha de trucar al telèfon d’emergències 112 i activar els serveis policials. Compra Eviteu sempre comprar bicicletes de segona mà sense contracte ni factura. Conserveu la factura de compra i anoteu el número de bastidor de la bicicleta.

I si us roben la bicicleta. Si tot i les precaucions que preneu sou víctima del robatori d'una bicicleta, cal que ho denuncieu a la dependència policial més propera.

Per presentar una denúncia cal que aporteu: - Un document identificatiu personal: DNI, passaport, NIE o permís de conduir. - Factura de compra, o si no se'n disposa, dades sobre la marca, el model, el color i els trets característics. Millor si aporteu una fotografia. - Número de bastidor o número identificatiu gravat. En el cas de recuperar la bicicleta, aquestes dades serviran per identificar tant la bicicleta com el seu propietari. Bicicletes sostretes / recuperades Per tal d’ajudar a detectar i evitar el comerç il·legal o el dipòsit i gestió de bicicletes sostretes i per tal de facilitar la seva recuperació, a través d’un cercador de la web de Mossos d’Esquadra (mossos.gentcat.cat/ tràmits/ bicicletes sostretes/ recuperades) podeu comprovar amb el número de quadre (gravat pel fabricant), o bé amb el número d’un dels registres de bicicletes existents (marcat en la bicicleta), si la bicicleta en qüestió ha estat denunciada com a sostreta davant de la Policia de Catalunya. D’altra banda, per a les bicicletes intervingudes i en possessió del Cos de Mossos d’Esquadra, de les quals no s’ha pogut determinar el propietari, el cercador donarà com a resultat: DIPÒSIT SÍ En cas d’obtenir una resposta positiva del sistema cal que ho comuniqui a la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra o a qualsevol Policia Local, per tal de verificar tota la informació. El resultat d’aquesta cerca és indiciària. Per confirmar que la bicicleta es troba en un dipòsit, adreceu-vos a qualsevol comissaria de Mossos d’Esquadra. https://mossos.gencat.cat/ca/consells_de_seguretat/Per-evitar-el-robatori-de-bicicletes/ Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos d’Esquadra de La Noguera
banner-reclam.gif

@ Dossier P&M S.L. - Sant Lluís, 36 - BALAGUER (Lleida)

Telf. 973 448 273  //  e-mail: redaccio@revistagroc.com

Publicació controlada per