top of page
hemeroteca.jpg

Balaguer celebrà la 26a Càtedra d’Estudis Medievals durant els dies 10, 11 i 12 de juliol

El 10 de juliol es va inaugurar la 26a edició de la Càtedra d’Estudis Medievals Comtat d’Urgell, a la seu del Consell Comarcal de la Noguera, que es va desenvolupar durant els dies 10, 11 i 12 de juliol.

El tema central d’enguany era “Contra les crisis. Per una visió no catastrofista de l’Edat Mitjana”, i volia revisar la visió actual que es difon de l’Edat mitjana, plena de foscor, violència i catàstrofes com les epidèmies, els abusos de poder i les penúries econòmiques, fins al punt que la paraula “crisi” és una de les més emprades per referir-se als darrers segles medievals. La proposta innovadora aprofundirà en què hi ha de cert en la imatge de l’edat mitjana que hem heretat durant segles, i la manera d’intentar posar-hi llum és establint noves vies d’estudi i de difusió analitzant quin tractament se’n fa en els nous entorns educatius, socials i de lleure.

Com cada any hi ha participat professorat universitari molt especialitzat com a ponents de la Càtedra, provinents de les universitats de Lleida, Barcelona, València, Extremadura, Castilla- La Mancha, Navarra, Múrcia i Alacant, i també d’universitats internacionals com les de Poitiers, Belfast, Glasgow, East Anglia, Bolonya i Gent.

En les taules rodones, on hi participaven especialistes en la divulgació històrica van debatre sobre la visió del període medieval que s’ensenya a les escoles o que ens arriba a través dels videojocs o les xarxes socials.

El dia 11 de juliol al matí, es va fer una sortida de treball de camp per visitar el Pilar d’Almenara, la torre de la Guàrdia d’Urgell, la Fuliola i el Castell del Remei.

El Curs d’estiu-Reunió científica del Comtat d’Urgell és un espai consolidat de recerca, divulgació i ensenyament històric obert a totes aquelles persones interessades a aprofundir en el coneixement del passat medieval des d’una perspectiva actual.




banner-reclam.gif
bottom of page