top of page
hemeroteca.jpg

Agraïment sardanista

Aquest passat abril ens vam crear el Col·lectiu Sardanista de Balaguer per donar continuïtat a la tasca de promoció de la sardana que s’havia engegat amb la capitalitat del 2022. Teníem per objectiu dinamitzar l’activitat sardanista, posar en valor el patrimoni sardanista local, i apostar per la qualitat i la innovació, agafant el relleu de la tasca que s’havia fet al segle passat des dels Amics de la Sardana. Pensem que el balanç fins ara és molt positiu, per les ballades fetes, les cobles que han vingut, o el patrimoni musical recuperat. Però també perquè hem començat a fer realitat els compromisos públics que vam donar a conèixer quan ens vam presentar.

Tal com ens havíem compromès, hem estrenat una sardana per reivindicar les Franqueses a dins de la Ruta del Cister, o hem homenatjat els joves soldats sardanistes que van patir la Guerra Civil. Entre d’altres reptes aconseguits, a Balaguer s’ha pogut ballar el Coti x coti amb The Tyets, o fer una vermutada al so de la tenora. I això ha estat possible gràcies a la col·laboració d’institucions com el Consell Comarcal i la Paeria, però sobretot amb l’ajut dels col·laboradors privats, i especialment dels socis que us esteu sumant al projecte.

Un dels compromisos que vam fer realitat per la Festa Major va ser un regal molt especial al Josep Vallverdú. La sardana Vallverdú de la jove compositora Anna Abad es va estrenar en el marc de la Diada de Colles Sardanistes Trofeu Ciutat de Balaguer, que s’ha renovat per consolidar-se com un dels concursos de sardana esportiva amb més colles del país. Ens hem trobat amb l’obligatorietat de ballar en tandes, i això ha dotat de més ritme i dinamisme la diada d’enguany, i ha donat més visibilitat a les colles alevines, infantils i juvenils. A més a més, hem comptat amb la participació de tres rotllanes infantils de Balaguer formades per alumnes de l’Escola Pia.

Aviat farem possible un altre dels nostres projectes: homenatjar Pau Casals, un músic català que ha esdevingut símbol de la pau universal, ara més necessària que mai. Però ens cal encara sumar més gent. Per això acabem fent una crida a tota la gent culturalment inquieta de Balaguer i comarca a fer-se socis del Col·lectiu, per contribuir a prestigiar la cultura d’arrel, i donar valor a la pròpia tradició. Reforçar el teixit associatiu ens ajuda a no ser tan depenents de les institucions públiques. I també contribueix a tenir unes societats més lliures i cohesionades.


Col·lectiu Sardanista de Balaguer


Entradas Recientes

Ver todo

El xut vell. Fent records (II)

Amb un barret vell de palla que m’anava gran. Sucat d’oli que em ficava la mare. I un pot de llauna amb una ansa que em va arranjar el Fernando de cal Xarrac. Vaig començar la meva tasca. Obeint al pa

El congost de Mont-rebei:una assignatura pendent

El congost de Mont-rebei és un dels principals punts d’interès natural i turístic de la Noguera, el Pallars Jussà i la Baixa Ribagorça. Un lloc on es pot fer senderisme, escalada, caiac i vol en parap

banner-reclam.gif
bottom of page