Protocol del cos dels Mossos d’Esquadra contra el maltractament de persones grans

El cos de Mossos d'Esquadra està treballant per donar resposta i millorar la detecció i prevenció del maltractament a les persones grans. Actualment realitza les següents actuacions:

1. Es vol incorporar el concepte de solitud no volguda en els procediments operatius de treball.

2. S'està treballant per millorar i actualitzar el formulari per a la detecció de risc de maltractament de les persones grans, incloent també un indicador de risc d'aïllament de la persona gran.

3. El Grup d'Atenció a la Víctima s'encarrega del seguiment de les víctimes en cas de sospita o de risc de maltractament de les persones grans i realitza els contactes amb serveis socials de referència per al traspàs d'informació necessària per donar resposta a les necessitats d'aquest col·lectiu.

Atenció a la víctima tenint en compte la situació de vulnerabilitat

L'objectiu principal del cos de Mossos d'Esquadra és donar seguretat i protecció a la víctima, per aquest motiu les actuacions aniran encaminades a la prevenció i detecció d'una situació de risc o de sospita de maltractament, acompanyada sempre d'una atenció, denúncia i protecció adequada a les circumstàncies de vulnerabilitat de la víctima.

Des del cos de Mossos d'Esquadra es donarà resposta a les situacions que derivin a la des protecció de les persones vulnerables amb l'atenció i protecció policial adequat a les seves necessitats, oferint els recursos assistencials corresponents i informant del procediment a seguir en cas de denúncia.

El cos de Mossos d'Esquadra treballa per a la creació de les guies d'actuació per a l'assistència de les persones vulnerables per tal de fer difusió i formació als membres del cos.

Les persones amb discapacitat auditiva tenen dret a ser assistides per un intèrpret de signes de manera gratuïta i a ser informades del temps que trigarà en arribar.

Les persones invidents tindran disponibles actes de lectura de drets en format Braille.

La protecció i seguiment a les víctimes en l'àmbit de la violència masclista, violència domèstica, odi i discriminació i persones grans la realitzarà el Grup d'Atenció a la Víctima, sempre tenint en compte el factor de vulnerabilitat i risc de la persona per tal d'adequar el seguiment i atenció a la víctima. El GAV oferirà els recursos disponibles per a les víctimes dels col·lectius vulnerables i realitzarà els contactes amb serveis socials de referència.

Recordeu que als webs del Departament d'Interior i de Mossos d'Esquadra trobareu tot un seguit de consells i recomanacions adreçat a tota la ciutadania. També podeu seguir-nos a les xarxes socials: enllaç a facebook, twitter, instagram, tiktok.

També us podeu descarregar l’APP de Mossos (i posar qr) per tal de tenir sempre la informació més actualitzada.

Oficina de Relacions amb la Comunitat i Proximitat de les Comissaries de Balaguer i Ponts